top of page

   Open your eyes  

English trailer-Sustainable Islands

English trailer-Sustainable Islands

Play Video

Deze documentaire volgt idealisten, overheden en bedrijven bij hun stappen om de eilanden in korte tijd te verduurzamen. Maar doen de bewoners van de eilanden ook mee?

Duurzame eilanden

een zoektocht naar verduurzaming van de Nederlandse eilanden

en de rol die het water hierin speelt

 

Beschrijving Filmproject

Duurzame Eilanden 

Eef de Graaf Producties in samenwerking met Stichting View.


Juist de Nederlandse eilanden worden ingezet als proeftuin voor duurzame projecten. In deze documentaire volgen we idealisten, beleidsmakers, natuurbeheerders, organisaties en innovators op hun hobbelige pad. Gaan ze slagen hun duurzame ambities te verwezenlijken of gaan goede bedoelingen ten onder aan bureaucratie en dubbele agenda’s?

 

Duurzame eilanden 

De transitie naar duurzaam en meer milieuvriendelijk denken en ondernemen in Nederland is zeer actueel: we bevinden ons op een kantelpunt. Het vele water rondom de Nederlandse eilanden speelt in de verduurzaming een belangrijke rol. Het opzetten van ambitieuze en duurzame projecten en samenwerkingsverbanden op en rondom deze eilanden gaat niet zonder slag of stoot.

 

Op en rondom de eilanden in de Zuidwestelijke Delta en op de Wadden worden diverse ambitieuze pilotprojecten opgezet. Het zoete en zoute water speelt een belangrijke rol in deze projecten.

 

Wij volgen voor een langere periode (2 jaar), door de film heen de belangrijke pioniers die aan de basis staan van deze grote duurzame projecten op de eilanden. Koplopers nemen de kijker mee en wij volgen hun belevenissen rondom de duurzame projecten waar zij bij betrokken zijn. Hun verhaal samen met het vele water rondom de eilanden vormt de rode draad in de film. We volgen hen bij hun inspanningen om de verduurzaming zo snel mogelijk te laten verlopen. Zo krijgt de kijker inzicht in de verschillende aspecten die bij de verduurzaming komen kijken en de problemen waar men tegen aanloopt om projecten van de grond te tillen. Thema’s zoals regelgeving, veiligheid, economie, ecologie en de sociale aspecten van deze projecten. Ons startpunt is een tocht over het water, een film als een reis op en rondom de Nederlandse eilanden.

We gaan op bezoek bij Wetenschappers, boeren, natuurbeheerders, ondernemers, kunstenaars, organisaties en andere koplopers en geven een kijkje in de keuken van wat er op dit moment gaande is ronde de Nederlandse eilanden.

 

We volgen projecten die innovatief zijn en de ontwikkelingen rondom water, wind en zon, deltawerken worden opnieuw bekeken. Zeespiegelstijging gaat sneller dan verwacht en onderzoeken de standpunten vanuit milieu- en natuurbeheer. We zien ook de veranderingen in communicatie door te werken met kunst, cultuur, exposities en festivals die aandacht besteden aan de transitie. De duurzame omslag verloopt niet zonder slag of stoot. De film toont het spanningsveld tussen veiligheid en natuurbeheer, tussen de kwaliteit van het water en economisch gewin. De film laat innovatieve manieren van energie opwekken zien en hoe langzamerhand met vallen en opstaan wordt gewerkt aan het ontstaan van een circulaire economie.

 

De film helpt om inzicht te geven in het nieuwe waterbeheer en de duurzame ontwikkelingen die op dit moment plaatsvinden op de Nederlandse eilanden. Zeeland en het zuidelijk deel van Zuid-Holland bestaan bijna helemaal uit eilanden en de provincies gebruiken ze als proeftuinen. Dit kan ook goed met het vele water dat de eilanden omringt. De Deltawerken, of nieuwe Deltawerken, worden tegenwoordig combinatieprojecten genoemd. Hun functie is niet meer alleen veiligheid, maar ook duurzaamheid, ecologie, energie en economie spelen een rol. Welke alternatieve vormen van energie opwekken zijn er mogelijk? En hoe pakt men het verduurzamen aan van de havens en de industrie in de Nederlandse Delta en de Wadden. Vindt men dit een noodzakelijk ontwikkeling die zo snel mogelijk doorgang moet vinden? Het startpunt voor de film is de problematiek rond de bodemkwaliteit in de Grevelingen en de mogelijkheden die de nieuwe water-doorlaten bieden voor energieopwekking uit water en een verbetering van de waterkwaliteit.

 

Aan de noordkant van Nederland, op de Waddeneilanden, verwelkomt de lokale overheid vernieuwing en innovatieve concepten. Daarmee willen ze zich als toeristische bestemming onderscheiden en profileren als een pionierend bruisend laboratorium voor vernieuwende creatieve verduurzaming oplossingen. Ze zien zich als voorbeeld voor heel Nederland en de rest van de wereld. Maar juist Goeree-Overflakkee wint net een prijs als meest Duurzame toeristische locatie.

De eilanden in de Zuidwestelijke Delta hobbelen er snel achteraan. Pas opgerichte duurzaamheidsallianties groeien als paddenstoelen uit de grond maar sterven soms ook weer een snelle dood. De havens werken hard om de doelstellingen van de klimaatconferentie in Parijs te halen. Uniek is dat deze projecten een duidelijke omslag in denken blootleggen. Bedrijven en milieuorganisaties die jarenlang lijnrecht tegenover elkaar stonden, zoeken nu vooral samenwerking. De film legt actief de geschiedenis vast van een belangrijk keerpunt op het gebied van het klimaatvraagstuk en duurzame energie in Nederland; met beelden van boven de waterspiegel alsook van de flora en fauna onder water.

 

De film is te koop en u kunt de film bekijken via IDFA doc for sale. Sinds 2020 wordt de film veel gevraagd door festivals in de wereld en heeft een distributeur in het buitenland.

 

EDUCATIEPROJECT

Wij werken nu hard aan een vervolgproject in de vorm van een educatie-project Duurzame Eilanden met website voor scholen en volwassenen en we werken aan een serie met 4 afleveringen. De film is 73:16 minuten lang en we kunnen een aangepaste versie voor televisie leveren, wel zijn hier uiteraard kosten aan verbonden, neem hiervoor contact op met mij of met de distributeur. Graag bekijken we met u de mogelijkheden voor ondersteuning en eventuele medewerking aan ons educatie-project  ‘’Duurzame eilanden’’ http://www.stichtingview.nl/www.stichtingview.nl/Duurzame_eilanden.html 

https://www.eefdegraaf.com/nieuwe-film 

HET TEAM

Eef de Graaf - Regie, Research en Interviews

Eef de Graaf voltooide in 1993 de Minerva Kunstacademie in Groningen, gevolgd door de studie kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Via filmworkshops onder leiding van Frans Zwartjes  raakte zij in de ban van videoproducties. Ze produceerde experimentele videofilms in 2001/2002, waarvan enkele vertoond werden in bioscoop Lantaren Venster te Rotterdam en op het filmfestival in Gent en Slowakije. In 2002 produceerde zij haar eerste film op 16mm in de rol van regisseuse en producente. Haar eerste films sloegen direct aan. Zij won awards en haar films werden vertoond op verscheidene filmfestivals in Nederland en buiten Nederland. In 2005 won Eef met haar eigen scenario ‘De Grijns’ een prijs en ontving een werkbudget om de film op 35mm film te realiseren. Alle haar films zijn meermalen geselecteerd voor de vertoning op prestigieuze internationale filmfestivals en kunstmanifestaties. Sinds 2007 geeft zij haar kennis door als filmdocent op de Hogeschool en het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Haar gezin bracht haar in 2010 naar Zierikzee, waar zij werkt als adviseur voor de stichting View (Interdisciplinaire projecten) en met de EK Gallery/studio (kunst, film, vormgeving en kunsteducatie).

In haar veelzijdige loopbaan heeft Eef ook gewerkt als verslaggever voor radio en televisie. De rol van openhartige vragensteller ligt haar goed en staat centraal in de documentaire Duurzame Eilanden.
Vanuit oprechte interesse stelt zij de vragen over hoe overheden, bedrijven, mensen die zelf het goede voorbeeld geven, nu echt “de bevolking” bereiken met de dromen, producten en oplossingen die vanuit een duurzame ambitie mogelijk zijn?

 

 

Maarten van Rouveroy - camera en co productie

Maarten van Rouveroy is een ervaren en bevlogen documentaire film maker. Afgestudeerd als cameraman aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (2003) en als mariene bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen (1999) ligt zijn interesse bij uitstek bij natuur en milieu gerelateerde onderwerpen. Vanaf 2004 was hij werkzaam als hoofd video productie bij een belangrijke milieu organisatie. Internationaal filmde en produceerde hij films over uiteenlopende milieu onderwerpen over de gehele wereld. Recente producties omvatten onder andere Black Ice (2014, 52 min) over dertig activisten die in Rusland gevangen werden gezet naar aanleiding van hun protesten tegen boringen in de Noordpool en Surviving El Niño (2015, 26min) over ecologische landbouw op de Filipijnen als aanpassingen aan klimaatverandering.

Sinds 2016 werkt Maarten weer als zelfstandig film maker en maakte documentaires als Yubartas (2016, 26min) over bultrugwalvissen in Colombia en Diving El Hierro's Underwater Volcano (2016, 10 min) over submariene vulkanen op de Canarische Eilanden. Met overige televisie documentaires als Houdt God van Vrouwen (2013), Rijssens Stille Oorlog (2010) en Staphorst in tegenlicht (2007) won hij prijzen in binnen- en buitenland. Eef en Maarten werkten al eerder samen aan meerder korte films zoals Circulos Cuadrados en de Grijns.

Blog in nieuws: https://cultuuroveral.wordpress.com/2017/10/12/filmmakers-blij-met-steun-voor-duurzame-eilanden/

Logos Docu 2019klein.jpg
bottom of page